Ergonomisk kontorstol test og sammenligning 2022

Overvejer du at investere i en ergonomisk kontorstol? Hvis du ligesom mange andre oplever, at det kan føles som lidt af en jungle at navigere rundt mellem de mange producenter, forhandlere, forskellige modeller og typer af ergonomiske kontorstole, så er du kommet til rette sted. I denne guide har vi samlet en række af de bedst anmeldte ergonomiske kontorstole på det danske marked.

Kontor med ergonomisk kontorstol

Selv om du måske ikke tænker over det til dagligt, så er kontorstolen et af de mest centrale arbejdsredskaber på en arbejdsplads. Det er et møbel, som du tilbringer en uendelig stor del af dit liv i. Derfor bør du spørge dig selv, og det ikke er det værd at sidde godt?

Med en ergonomisk kontorstol kan du forebygge skader og gener forårsaget af det stillesiddende arbejde. Herunder finder du et udpluk af de bedst anmeldte og testvindende ergonomiske kontorstole.

Artiklen indeholder reklamelinks.


Hvad er vigtigst for dig? Find din idéelle ergonomiske kontorstol med det samme:


10 testede ergonomiske kontorstole

Herunder finder du objektive beskrivelser af de 10 sammenlignede ergonomiske kontorstole i denne test. Tre af de ti stole er desværre ikke længere tilgængelige på det danske marked. Vi har valgt at beholde dem på listen og markere dem som “udgået” i håbet om, at de kommer tilbage.

 

1. HaraTech Nietzche (bedst i test)

HaraTech Nietzche hører til blandt de mest anmelderroste stole i denne test. Designet er ubeskåret fokuseret på en ultimativ siddeoplevelse, der skal sikre dig bedre arbejdsforhold og højere velvære. Den aflaster trykket fra din krop mod stolen, forebygger og reducere ryg-, led- og lændesmerter og har et væld af justeringsmuligheder, som sikrer en maksimal tilpasning til dine mål.

Tre hurtige om stolen:

 • Patenteret siddesystem, der sikre ideel trykfordeling
 • Følger kroppens bevægelser
 • Masser af justeringsmuligheder

Vejledende pris: 6.000.- ekskl. moms

 

Køb HaraTech Nietzche

 

Patenteret siddesystem fordeler trykket ideelt

Modellen Nietzche er udstyret med et helt unikt patenteret siddesystem, der gør den til en af de absolut bedste ergonomiske kontorstole på markedet. Modsat traditionelle kontorstole, som ikke kan fordele vægten ordentligt, tilpasser Nietzche sig til dine bevægelser, så din krop ikke udsættes for en uønsket belastning fra et statisk udformet sæde. Sædet på Nietzche er todelt, et system som Haratech kalder DUO-sæde, hvor hver del kan bevæge sig uafhængigt af det andet. Dette sikrer dig en ideel fordeling af trykket fra overkroppen, hvilket stabiliserer rygraden, fjerner presset på lænden og giver en bedre blodcirkulation.

Ergonomisk to-delt rygstykke

Udover et todelt sæde har HaraTech Nietzche også en todelt rygstykke, som giver nogle essentielle fordele, når du sidder ned i mange timer. Mens man sidder ned, bevæger man overkroppen langt mere end man lige skulle tro. Det todelte system tilpasser sig til dine bevægelser og giver støtte de rigtige steder. De betyder, at rygsøjlen konstant er stabiliseret, og ryggen som helhed styrkes.

Masser af justeringsmuligheder

HaraTech Nietzche kan tilpasses præcist til din højde, din krop og din øvrige arbejdsforhold. Dette sikre, at du kan maksimere effekten af den ergonomiske kontorstol ved at højne støtten de steder på kroppen, hvor du har problemer. Disse justeringer går naturligvis ud over de allerede aktivt, dynamiske tilpassende dele som stolens sæde og ryg. Her er en oversigt over justeringsmulighederne:

 • Ryglænets højde: Du kan justere ryglænet op og ned. Dette har den fordel, at du kan placere støtten de steder, hvor du føler dig mest udsat. Har du problemer med lænden, sættes ryglænet lavt. Er det derimod din nakke, der har problemer, kan du med fordel placere rygstykket lidt højere.
 • Armlæn: De to armlæn på stolen kan tages op og ned, og så kan de nemt afmonteres fra bunden af sædet.
 • Nakkestøtte: Nakkestøtten kan justeres i højden og på nakkepudens hældning, så du kan finde den vinkel, hvor dit hoved helt naturligt lægger sig på nakkestøtten.
 • Ryglænets vinkel: Hældningen på ryglænet kan justeres minutiøst – ja, det kan faktisk låses i enhver position – en funktion man sjældent finder på almindelige kontorstole. Totalt set kan stolen vippes op til 125 grader. Det anbefales dog, at ryglænet ikke fikseres, så du har større bevægelighed.
 • Sædets dybde: Det er muligt at ændre på sædets dybde, så du enten kommer længere frem eller mere tilbage i stolen.

Produktets specifikationer:

 • Duo-system følger dine bevægelser og støtter de rigtige steder
 • Stolen kan justeres på alle led.
 • Ryglænet kan låses i enhver position
 • Ventilationsåbninger gør stolen åndbar
 • Sædehøjde: 44-53 cm
 • Sædebredde: 50 cm
 • Sædedybde: 46 cm
 • Ryglænshøjde: 111-123 cm
 • Vægt: 25 kg

Ekstra features

I stolens ryglæn finder du en ekstra lille bøjle, som du kan bruge til ophæng af overtøj og lignende.

 

 

2. IOO KMD

Den ergonomiske kontorstol fra IOO er enhver ergoterapeuts våde drøm. Utrolig høj kvalitet og så alligevel til en lidt lavere pris, end hvad man ellers finder på markedet. IOO er indbegrebet af høj komfort, optimal støtte og gode justeringsmuligheder, så du kan tilpasse kontorstolen præcist til din fysik. Stolen er fremstillet i det fineste åndbare stof, der er skabt til lange dage på kontoret. Kombinerer du det med et stort farveudvalg, så har du en ergonomisk kontorstol, som passer til de fleste. Det er IOO KMD.

Tre hurtige om stolen:

 • Value for money
 • Åndbare materialer
 • Masser af tilpasningsmuligheder

Vejledende pris: 5.000.- ekskl. moms

 

Køb IOO KMD

 

Let at konfigurere med joystick

IOO KMD er en forholdsvist billig ergonomisk kontorstol, der kommer i et klassisk design, som de fleste vil bryde sig om at have stående. Stolen er utrolig let at indstille til din pasform med et lille joystick, der sidder under sædet. Med det joystick kan du nemt regulere både højde, sædets dybde samt øvrige justeringer af stolen. Du kan enten fastlåse stolen i en ønsket stilling, eller lade den være i “frigear”, hvor stolen følger din krops naturlige bevægelser og giver støtte de rigtige steder.

Hovedstøtten følger naturligt med

Hovedstøtten er en af de væsentligste features på IOO KMD. Støtten er nemlig elastisk justerbar, hvorved støtten simpelthen følger dit hoveds naturlige bevægelser. Det sikre, at din nakke altid er støttet, og dermed ikke skal balancere sig selv frit i luften. Endelig har du mulighed for at justere armlænene op, ned, frem, tilbage, ind og ud, så du kan indstille dem præcist til din arbejdsstilling, og dermed give underarmene støtte under en lang arbejdsdag foran computeren. Kombineret med det slidstærke, elastiske net i ryglænet og gode justeringsmuligheder, får du masser af værdi for pengene i IOO KMD.

Stort farveudvalg

Er du træt af kedelig sorte og grå kontorstole, så er den ergonomiske kontorstol IOO KMD muligvis lige noget for dig. Stolen kommer nemlig både i sort, grå, grøn og rød. Endvidere har du mulighed for at vælge farven på stellet, og om stolen også skal have net i sædet i stedet for stof.

Produktets specifikationer:

 • Lækre materialer, understel i aluminium, åndbart stof og blødt, vævet stof.
 • Gode muligheder for justering af ryglæn, højde, armstøtter, sæde og hovedstøtte.
 • Sædehøjde: 45,5-54,5 cm
 • Sædebredde: 50 cm
 • Sædedybde: 37,5-42 cm
 • Ryglænshøjde: 70-81 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Vægt: 24 kg

 

 

3. Yoga 3D

Producenten Yoga står bag et væld af bundsolide ergonomiske kontorstole til fornuftige priser, hvor alle kan være med. Afhængigt af dit budget kan du vælge Yoga 3D i tre forskellige modeller. En med stofsæde, en med netsæde og en med et sort lædersæde, hvor sidstnævnte koster 800 kroner oven i den vejledende pris. Funktionaliteten og de ergonomiske er tæt på fuldstændig ens i de tre udgaver. Følelsen af af at sidde på det bløde læder, giver blot en god, varm følelse af luksus og ikke mindst misundelige blikke fra dine kolleger. Med Yoga 3D får du en stærk ergonomisk kontorstol, der hverken fejler noget på kvalitet eller pris.

Tre hurtige om stolen:

 • Stærk pris
 • Value for money
 • 3D lændestøtte

Vejledende pris: 3.900,00.- ekskl. moms

 

Køb Yoga 3D

Yoga 3D læderstol

 

Billigere end konkurrenterne, men mindst ligeså god

Køber du en Yoga 4D, får du masser af value for money og topklasse ergonomi på højde med konkurrende stole fra langt dyrere producenter. Du får de samme muligheder for at indstille stolen, præcist som du gerne vil hav eden, sublim komfort, god støtte til kroppen og til en utrolig konkurrencedygtig pris.

4D lændestøtte… Hvad er det?

Den ergonomisk kontorstol fra Yoga har en såkaldt “aktiv 4D rygstøtte”, der godt kunne lyde som en mere fancy måde at sige, at ryglænet er fleksibelt ryglæn og tilpasser sig til din krop. Det er dog ikke helt det, der menes. Med aktiv skal forstås, at du let kan rette på rygstøttens højde, mens du sidder i stolen, hvorved du får en langt bedre føling med tingene, end hvis du skulle rejse dig op, justere, sætte dig igen og måske gentage den proces flere gang. Med et Yoga 4D rammer du plet med det samme. Det sikrer dig, at du får indstillet stolen rigtigt og får støttet rygsøjlen optimalt. Den lille feature er simpelthen med til at bevare en sund ryg.

Yderligere justeringsmuligheder

På Yoga 4D har du mulighed for at indstille og justere nakkestøttens højde og indfaldsvinkel, så du selv kan vælge, om støtten skal placeres på baghovedet eller i nakken. Dette er ligeledes en fordel, hvis du ønsker at læne dig lidt tilbage i sædet, hvor man ofte kan komme til at “tabe hovedet” bagover, fordi det ofte er ens egen nakkemuskulatur, som får overladt ansvaret for at holde hovedet på plads, hvilket er en grobund for en stive, trætte og ømme nakkemuskler.

Derudover har den ergonomisk kontorstol avancerede armlæn, kalder 4D armlæn med Free Flow mode, som basalt set kan oversættes til, at armlænet på kontorstolen kan vendes indad og udad, lige så vel som det kan flyttes op, ned, frem og tilbage. Denne funktion sikre dig en optimal støtte på hele underarmen, så det ikke kun er dine albuer, der tager slæbet. En perfekt funktion til dig, der skriver meget på tastatur i løbet af en arbejdsdag.

Produktets specifikationer:

 • Prisvenlig model, der også kommer i luksusudgave
 • Gode muligheder for justering
 • Sædehøjde: 44-53,5 cm
 • Sædebredde: 52 cm
 • Sædedybde: 42,5-48,5 cm
 • Ryglænshøjde: 58-62,5 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Vægt: 25 kg

 

 

4. HaraTech Doctor

BEMÆRK: HaraTech Doctor forhandles ikke længere i Europa, og det er dermed ikke længere muligt at købe stolen.

Den ergonomiske kontorstol fra HaraTech, Doctor, hører til blandt det ypperste indenfor ergonomisk kontortilbehør. Med sin ekstremt høje komfort, patenterede sædesystem og flotte design er det også en af de mere eftertragtede stole. Stolen, der både er venlig for kroppen og øjet, er skabt til at aflaste din krop, på det steder hvor den ellers presses i de mange timer, hvor du sidder ned. Med den på kontoret er du sikker på at slippe for spændinger, træthed og ømme muskler, som kan forekomme efter mange timer i stillesiddende tilstand.

Tre hurtige om stolen:

 • Patenteret todelt sæde
 • Mange justeringsmuligheder
 • Lavet i lækre materialer

 

Patenteret todelt sæde

Det patenteret, todelte sædesystem fra HaraTech er skabt til at fordele trykket fra overkroppen mod lænden mere jævnt, så du trykker lige meget alle steder over hele stolesædets overflade. Da de to dele i sædet er uafhængige af hinanden, kan stolen lettere følge dine naturlig bevælgeser og sørge for, at din krop forbliver i balance.

Giver dig en bedre siddestilling

På samme måde som sædet er rygstykket inddelt i tre uafhængige sektioner, som kan bevæge sig enkeltvis, og dermed bidrager til din fleksibilitet, fordi du støttes i alle dine bevægelser. Helt lavpraktisk hjælper sædet og ryglænet på din siddestilling, uden at du mister komfort. Dit haleben forbliver i en fast, afslappet position, som holder din ryg rank og fjerner trykket på dit bækken. Du kan derfor se HaraTech Doctor som et sikkerhedsnet, der sikrer, at du altid gribes og støttes, uanset hvordan du bevæger dig i stolen.

 

HaraTech Doctor eller Nietzche?

HaraTech er en af verdens førende producenter indenfor ergonomiske kontorstole. Derfor finder du også både HaraTechs Doctor og Nietzche modeller i denne oversigt. De to stole minder på mange måder om hinanden. De begge levere den ypperste kvalitet, ideel balance, optimal støtte, masser af fleksibilitet og et væld af tilpasningsmuligheder.

Nogen ville nok foretrække HaraTech Doctor over Nietzche, fordi designet på “doktoren” er mere stilrent. Dog får du ikke det todelte ryglænsystem, som sidder på Nietzche-modeller. Står dit valg mellem de to modeller, er vores klare opfordringer, at du vælger den, du synes er kønnest. I begge tilfælde er du nemlig sikker på at få en ergonomisk kontorstol i højeste kvalitet, og som kan hjælpe dig med ergonomien på arbejdspladsen.

Produktets specifikationer:

 • Todelt sæde fordeler vægten ideelt
 • Den ultimative ergonomiske kontorstol
 • Sædehøjde: 44-53 cm
 • Sædebredde: 50 cm
 • Sædedybde: 46 cm
 • Ryglænshøjde : 111-125 cm
 • Max belastning: 150 kg
 • Materiale: PVC-Kunstlæde, der er robust og åndbart
 • Vægt: 23kg

 

 

5. Yoga Spine

Hvis du har brug for en ergonomisk kontorstol, der vægter design mindst ligeså højt som ergonomisk evne, så er YoGA Spine er glimrende, endda billigere, alternativ til flere af stolene i denne oversigt. Prisen er naturligvis højere end en almindelig kontorstol, og det skyldes, at du med YoGa Spine opnår mange af de samme ergonomiske fordele som dyrere alternativer.

Tre hurtige om stolen:

 • S-formet ryglæn
 • Meget ergonomi for pengene
 • Opgraderingsmuligheder

Vejledende pris: 3.200,.- ekskl. moms

 

Køb Yoga Spine

 

Gode mulighed for tilkøb

Den ergonomiske kontorstol, Yoga Spine, har det bedste fra begge verdener. Et flot design, der tiltaler de fleste, gode ergonomiske evner og så til og med til en god pris. Stolen kan også fås med en række tilvalg afhængigt af dine behov. For eksempel kan du trække lidt af prisen ved at fjerne nakkestøtten. Du kan også hæve prisen med 800-1.000 kroner ved at ændre nakkestøttens materiale fra stof til læder.

S-formet ryg sikre optimal støtte

Stolens rygstykke er opbygget af vandrette lameller, der kan bevæge sige uafhængigt af hinanden, hvorved stolen følger formen på din rygrad og giver optimal støtte. Det er utroligt vigtigt på en lang arbejdsdag, hvor man sjældent sidder bomstille på stolen hele dagen. Vi bevæger os altid lidt og laver nogle underlige stræk, der kan resultere i computersmerter. Rygstøtten giver en fantastisk komfort, samtidig med at den afhjælper det pres, som din krop udsættes for gennem en lang arbejdsdag.

Gode justeringsmuligheder

Der er masser af muligheder for at tilpasse stolen til din højde, drøjde og arbejdsstilling. Du kan justere begge armlæn i højden, rykke sædet frem og tilbage og naturligvis justere stolens højde. Derudover har stolen en vippefunktion, så du kan læne dig frit tilbage i sædet, men uden følelsen af at falde bagover. Yoga Spine har nemlig en indbygget modvægt, der sikre en ordentlig modstand, når du vipper bagover, så det føles mere naturligt.

Produktets specifikationer:

 • Et bevis på at lækkert design og ergonomi kan gå hånd i hånd
 • Rygstøtte, der følger din krops naturlige bevægelser
 • Sædehøjde: 45-55 cm
 • Sædebredde: 49 cm
 • Sædedybde: 45-48 cm
 • Ryglænshøjde : 56 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Materiale: Polyester
 • Vægt: 18 kg

 

 

6. Futura TM

Er du på udkig efter en billig ergonomisk kontorstol til det stramme budget? Så skal du se nærmere på Futura’s multifunktionelle stol. En lidt mindre og minimalistisk ergonomisk kontorstole uden nogen dikkedarer. Pengene er blevet brugt på at holde komforten i top og sikre de nødvendige indstillingsmuligheder, som gør stolen ideel til en lang dag på kontoret. Vælger du en Futura TM er du sikker på at få alle de basale behov og krav til en ergonomisk kontorstol dækket til en super skarp pris.

Tre hurtige om stolen:

 • Billig ergonomisk kontorstol
 • Åndbare materiale
 • Nem at opsætte og bruge

Vejledende pris: 2.900.- ekskl. moms

 

Køb Futura TM

 

Billig ergonomisk kontorstol

Til sammenligning med andre billige ergonomiske kontorstole på markedet, får du rigtig meget value-for-money ved at vælge Futura TM. Den kan dække langt de fleste behov for ergonomi, da den hjælper dig med at holde ryggen rank og fordeler vægten fra din overkrop jævnt udover stolens sæde.

Simple og effektive justeringer

På Futura har du en simpel trepunktsregulering af armlænet, som betyder, at du kan ændres på højden, vinklen ind og udadtil samt dybden. Ligeledes kan du justere sædedybden, så både dem med lange og korte ben kan bruge stolen. Endelig kan du indstille stolens højde til gulvet samt lændestøtten.

Sense Tilt Mechanism

Sætter du pris på at læne dig godt tilbage i stolen? Futura har et avanceret system kaldet Sense Tilt Mechanism, som gør, at stolen tilpasser den fornødne modvægt til din vægt, når du sidder i den, eller læner dig tilbage. Det giver en sublim komfort og sikre dig, at du bliver støttet i langt de fleste arbejdsstillinger.

Billig opgradering til Futura 4

Hvis du vil lave en lille opgradering, kan du overveje at vælge Futura 4, hvor du får et ergonomisk hovedstøtte oveni prisen.

Produktets specifikationer:

 • Masser af value for money
 • Smart Sense Tilt Mechanism
 • Sædehøjde: 45-54 cm
 • Sædebredde: 49,5 cm
 • Sædedybde: 43,5-49,5 cm
 • Ryglænshøjde : 95-104 cm
 • Max belastning: 130 kg
 • Vægt: 20 kg

 

 

7. MyChair Balance

BEMÆRK: Denne MyChair Balance er udgået og forhandles ikke længere.

MyChair Balance er perfekt til dig, der arbejder ved et hæve sænke bord, og som godt kunne tænke sig at udnytte de mange stillesiddende timer mere aktivt. På denne stol vil din krop nemlig hele tiden balancere på stolens runde fod. Dette gøres helt naturligt, fordi stolen faktisk følger dine bevægelser snarere end omvendt. Da stolen kan indstilles, kan du også bruge den i stående tilstand, hvor du så læner dig op ad stolen. Så bliver det lidt lettere at få brugt det hæve sænke bord.

Vejledende pris: 1.375,00.- ekskl. moms

 

Køb MyChair Balance

 

Produktets specifikationer:

 • Øger din bevægelsesfrihed
 • Giver dig en god balanceevne
 • Motiverer dig til at bruge hæve sænke bordet oftere
 • Sædehøjde: 48-78 cm
 • Sædebredde: 40,5 cm
 • Sædedybde: 40,5 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Materiale: Kunstlæder og forkromet metal
 • Vægt: 7 kg

 

 

8. YoGA Active

YoGA Active er den perfekte ergonomiske kontorstol til dig, der har brug for meget mobilitet og fleksibilitet i hverdagen. Med Active Sitting teknologien i sadestolen øger du blodcirkulationen i kroppen og forbedre trykket mod din lænd, da sædet bevæger sig med din krop. Sædet i den ergonomiske kontorstol kan bevæger sig med kroppen til alle sider. Det betyder i praksis, at du uden at tænke over det, hele tiden skal holde balancen, hvorved dine mavemuskler og lænd styrkes, og du brænder flere kalorier, mens du sidder ned.

Stolens egenskaber er med til at forebygge rygproblemer og forbedre samtidig din holdning ved at tvinge din ryg rank, uden at det føles uforforbatelt. YoGA aktive sikrer, at du kan bevæge dig frit og ubesværet rundt i siddende tilstand, når du enten skal række ud efter noget på skrivebordet, hente en mappe i reolen eller bare ruller over til en kollega.

Vejledende pris: 2.175,00.- ekskl. moms

 

Køb Yoga Active

 

Produktets specifikationer:

 • Sædehøjde: 62-82 cm
 • Sædebredde: 51 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Materiale: stof og filt
 • Vægt: 8,1 kg

 

 

9. CoreChair

Dette er testens dyreste ergonomiske kontorstol, som ved første øjekast ikke syner af ret meget. Men når du først har siddet i CoreChair, er du slet ikke i tvivl om, at der her er af en helt anden liga. Modsat en almindelig kontorstol, er sædet ikke i en statisk fastlåst position. I stedet følger det unikke sædesystem følger din krop, når du bevæger dig i stolen og giver dig en perfekt støtte, så du slipper for læn- og rygproblemer.

Systemet kaldes for Active Sitting, og det giver god mening, idet du rent faktisk er “aktiv”, mens du sidder ned. Det er godt for din krop og din sundhed, da det aktive sæde øger blodgennemstrømningen. Endelig tilbyder stolen masser af justeringsmuligheder for sædet og rygstøtten, så du kan sætte den præcist op til din højde og drøjde.

Vejledende pris: 7.920,00.- ekskl. moms

 

Køb CoreChair

Bedre trykfordeling

Når du sidder i CoreChair mindsker du presset på din lænd og ryg, hvilket gør, at du kan blive siddende i stolen hele dagen uden at føle ubehag. Teknologien sørger for at fordele trykket, og det betyder først og fremmest, at du undgår skader forårsaget af mange timers stillesiddende, statisk arbejde.

Produktets specifikationer:

 • Sædebredde: 49 cm
 • Sædedybde: 42-46 cm
 • Ryglænshøjde : 23 cm
 • Max belastning: Ingen

 

 

10. MyChair Saddle 7

BEMÆRK: Denne MyChair Balance er udgået og forhandles ikke længere.

Hvis du er på udkig efter en forholdsvist billig ergonomisk kontorstol, så bør du se nærmere på MyChair Saddle 7. Her kommer du utrolig langt for få penge. Stolen har en høj komfort og gode indstillingsmuligheder, så du kan tilpasse sæde og højde til din arbejdsstilling. Stolen adskiller sig fra andre sadelstole ved at have et lille ryglæn, der for de fleste er at foretrække. Det er nemlig sværere at sidde i en almindelig sadelstol uden ryglæn, hvis man ikke er vant til det. Med MyChair Saddle 7 er du sikker på at få en god støtte til ryggen.

Vejledende pris: 1.399,00.- ekskl. moms

 

Køb MyChair Saddle 7

God stol til klinikarbejde

De fleste af os er vant til – helt fra barnsben af – at sidde i stole med ryglæn, og derfor tager det tid at vænne sig til en sadelstol uden ryglæn. Derfor er MyChair Saddle 7 den perfekte overgangsstol til dig, der eksempelvis skal arbejde på en klinik som tandlæge, læge, sygeplejerske eller lignende, hvor du har mange skift i arbejdsstillingen, mens du behandler patienter. Med stolen kan du læne dig bagud, som du plejer og blive grebet af stolen. Ønsker du på et tidspunkt at fjerne ryglænet, er det nemt at afmontere dette. Dette er også en fordel til sammenligning med andre sadelstole uden ryglæn, da disse ikke naturligt kan få påsat et ryglæn. Med MyChair Saddle 7 har du frihed til at vælge den løsning, som passer bedst til dig.

Produktets specifikationer:

 • Sædehøjde: 50-60 cm
 • Sædebredde: 42,5 cm
 • Sædedybde: 23,5 cm
 • Ryglænshøjde: 44 cm
 • Max belastning: 120 kg
 • Materiale: Stolen er betrukket med stof og foden er i forkromet metal
 • Vægt: 9 kg

 

 

 

Kontorstol test i 2022 med ergonomisk fortegn

For at komme med på ovenstående liste har de undersøgte kontorstole skulle opfylde et essentielt krav: de skulle være ergonomiske. Vi ser derfor ikke de bedste kontorstole ud fra æstetik, men derimod på det ergonomiske design, hvori de rette justeringsmuligheder er særligt vigtigt. For at kunne komme med i denne kontorstol test, har stolene derfor skulle kunne defineres som ergonomiske kontorstole ud fra de definitioner og krav, som sættes ved videnskabelige undersøgelser.

I et amerikansk studie har man blandt andet fundet, at den bedste ergonomiske kontorstol, der har flest justeringspunkter, og dermed tager længere tid at justere, også vil være den, som objektivt er bedst at sidde i. Husk dog på at du som oftest kun vil skulle justere stolen en gang, hvorefter den er som skræddersyet til din arbejdsstilling. Som følge af stolens kvaliteter peger flere studier på, at dette vil kunne reducere
muskuloskeletale lidelser, der kan oversættes til smerter eller ømhed knyttet til kroppens led, muskler og nerver. Dette kræver selvfølgelig, at stolen også justeres korrekt:

 

Sådan indstiller du din ergonomiske kontorstol

Det skal være let at komme i gang med at bruge sin ergonomiske kontorstol, og der har vi forkortet opsætningsguiden til følgende 5 punkter, som du bør se på:

 1. Sæt dig i stolen og juster højden, så dine ben har en 90° vinkling, mens dine fødder hviler vandret på gulvet.
 2. Nu kan du indstille ryglænet for at aflaste din nakke og støtte lænden. Ryglænet højeste punkt skal ligge ved din skulderhøjde.
 3. Siddedybden skal nu justeres. Der skal være nogle få centimeter mellem sædets kant og dine knæhaser, så vægten placeres længere tilbage.
 4. Hvis det er muligt bør du justere armlænenes højde, så dine arme støttes nedefra, hvorefter du justerer vinklen, der skal pege indad, så dine arme danner en trekantet form.
 5. Til sidst skal du justere vippemekanismen, hvor du skal kunnet læne dig let tilbage, men uden at føle at du falder bagover.

 

Forskelle på ergonomiske kontorstole i denne sammenligning

Der er masser af forskelle på de enkelte stole og deres kunnen – og stor prisforskel ikke mindst. Derfor bør du i første omgang gøre dig klart, hvor grelt det står til med kroppen, heraf også i hvilken sammenhæng du skal anvende stolen og ligeledes hvor meget du kommer til at bruge stolen. Desto flere timer du skal bruge i stolen, desto større incitament bør der være til at vælge en stol, der har fokus på at løse ergonomiske problemer.

 

Lovkrav til arbejdsstole

Det kan lyde helt gak, men der er faktisk lovkrav til din arbejdsstol. I takt med at vi sidder så meget ned hver eneste dag, når vi går på arbejde, har man fastsat nogle krav til stolens kvalitet og funktionsdygtighed. Dette kommer fra Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001. Her er den korte version:

§ 10, stk. 1: Udformning af arbejdspladser, inventar, tekniske hjælpemidler samt valg af arbejds- og produktionsmetoder så vidt muligt passer til de personer, der skal benytte disse
§ 30, stk. 2: Stolen skal i et fornødent omfang være indstillelig.

Ligeledes siger loven, som den præsenteres i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1108 om stolen i forbindelse med arbejde ved skærmterminaler af den 15. december 1992, at:

 1. Stolesædet skal kunne indstilles
 2. Stoleryggen skal kunne indstilles i højden
 3. Stoleryggen skal kunne skråtstilles
 4. En fodskammel skal stilles til rådighed for dem, der måtte ønske dette
 5. Arbejdsstolen skal være stabil, sikre bevægelsesfrihed samt en hensigtsmæssig arbejdsstilling

Som man kan læse ud af ovenstående, er der simpelthen lovkrav om ordentlig ergonomi på arbejdspladsen. Det står sort på hvidt i § 19 fra bekendtgørelse nr. 96:

“Den enkeltes arbejdsplads skal være hensigtsmæssigt indrettet, herunder være så rummelig, at nødvendigt inventar, hjælpemidler og materialer kan anbringes indbyrdes forsvarligt og således, at alle funktioner, der er forbundet med arbejdet, kan udføres sikkert og med forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser.”

BFA har længe sat fokus på ergonomi, og har i den sammenhæng lavet en glimrende video om forsvarlig kontorindretning. Se den nedenfor:

 

Ofte stillede spørgsmål

Herunder finder du svar på nogle af de mest gængse spørgsmål om ergonomiske kontorstole.

 

Hvad er en ergonomisk kontorstol?

Ergonomi har været på danskernes læber i mange år, og ordet anvendes ikke altid helt korrekt. I det hele taget er ergonomi fortsat et ord, der ofte anvendes lidt løst i diverse institutioner, kontorlandskaber og arbejdspladser. Man hører det for eksempel, når ledelsen har været på kursus og lært om medarbejdertilfredshed, arbejdstrivsel og ergonomiske initiativers økonomiske gevinst for virksomheden. Skulle det være tilfældet på din arbejdsplads, så er det bare med at slå til, og få virksomheden til at investere i en stol til dig!

En ergonomisk kontorstol er bygget med et centralt formål. Stolen har til formål at forbedre arbejdsforhold og arbejdsstillinger for den siddende. Derfor er komfort og siddestilling helt essentielt. En ergonomisk kontorstol kan forebygge og afhjælpe skader, smerter og ømhed, der kan forekomme i muskler og led gennem lange arbejdsdage med ensformige arbejdsprocesser.

Af den grund bør ergonomiske kontorstole ikke kun være forbeholdt eller udelukkende tiltænkt som et redskab på arbejdspladsen. De kan være mindst lige så anvendelige på hjemmekontoret eller på teenageværelset, hvor der kan blive tilbragt endeløse timer foran computerskærmen, hvad enten årsagen er arbejdet, lektielæsning eller gaming.

 

Hvad koster ergonomiske kontorstole?

Der er stor prisforskel på ergonomiske kontorstole, både ergonomisk kontorstole med ryglæn og balanceudfordrende ergonomiske kontorstole uden ryglæn. Priserne starter ved omkring 1-2.000 kroner og slutter omkring 22.000. Se vores anbefaling her.

Kvalitet og pris hænger dog ligesom ved så mange andre produkter uløseligt sammen og så alligevel ikke. Selv de billige ergonomiske kontorstole kan være rigtigt fornuftige og forbedre din siddestilling væsentligt.

Derudover har mærket naturligvis også noget at sige i forhold til prisen, da de kendte mærker typisk også er lidt dyre. En billig ergonomisk stol kan dog være mindst lige så god for dine behov, hvis du vil forbedre din arbejdsstilling. De billige stole vil dog sjældent være i lige så god kvalitet, hvilket kan føre til, at stole hurtigere skal udskiftes med en ny.

I sidste ende handler det nemlig om at i finde en stol, som du holder af at sidde på. Både de dyre og billige ergonomiske kontorstole kan med stor sandsynlighed hjælpe dig med at undgå og forbedre arbejdsrelaterede gener som ømhed i led, smerter i musklerne eller rygproblemer.

 

Hvad er forskellen på normale kontorstole og ergonomiske?

Som tidligere nævnt er ergonomiske kontorstole skabt til at forbedre din arbejdsstilling og gøre dig i stand til at sidde mange timer i samme stilling dag ud og dag ind, uden at din krop tager skade af det.

En normal kontorstol kan være nok så behagelig at sidde i, og producenterne af diverse kontorstole og gamingstole har da også gjort sig umage med at levere produkter, som både giver en høj komfort, og som er bløde at sidde i.

En af de helt centrale forskel på de to stoletyper er, at en ergonomisk kontorstol øger blodcirkulationen i kroppen, opildner til en bedre kropsholdning og fastholder støtten, når du ændrer på den måde, du sidder på stolen. Dermed aflaster stolen din muskler og led, samtidig med at den holder dine led i gang gennem en lang dag i en fastlåst position.

 

Hvorfor skal jeg investere i en ergonomisk kontorstol?

Der er mange gode grunde til at investere i en bedre kontorstol med fokus på ergonomi. Et forholdsvist nyt, empirisk, videnskabeligt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, anslog, at vi danskere gennemsnitligt sidder ned omkring 10 timer om dagen. Endvidere kunne studiet angive, at mænd sidder lidt mere ned til sammenligning med kvinder, samt at lavtuddannede generelt sidder mere ned end højtuddannede. Hvorfor er det et problem? I følge forskning.dk har flere internationale studier har kunnet påvise at stillesiddende aktiviteter i mere end 10 timer om dagen øger risikoen for en række sygdomme, heriblandt hjertekarsygdomme, samt tidligere død.

Når vi sidder ned over længere tid og mange timer om dagen belastes især ryggen, skuldrene og lænden. Denne belastning kan afhjælpes med den rigtige kontorstol. Hvis du har oplevet at have ondt i ryggen efter en lang arbejdsdag, er du bestemt ikke alene. Tilbage i 2010 viste en rapport fra Danmarks Statistik, at over 40% af danskere døjer eller har døjet med lænderygsmerter. Det skyldes blandt andet dårlig ergonomi på arbejdspladsen, heriblandt anvendelse af kontorstole, som ikke hjælper med at aflaste kroppen.

Hvis du ser helt nøgternt, så virker det mystisk, at vi ikke går mere op i ergonomi, når nu flere af os ofte bruger over en tredjedel af vores dag i siddende tilstand. Ligeså lang tid som den vi bruger i vores senge, når vi sover om natten. Endda endnu længere tid! Er det i så fald ikke det værd at sidde ordentligt? Er det ikke det værd at give kroppen de bedste forudsætninger?

Skulle din chef mene, at det er noget pjat (eller sidder du selv som chef), så husk på, at en dårlig ryg sandsynligvis mindsker din arbejdsproduktivitet og ikke mindst arbejdsmoral, og en stol til nogle få tusinde kroner er trods alt bedre givet ud end at få medarbejdere med fysiske kvaler.

 

Kilder anvendt i artiklen:

Danquah, I. H., Skov, S. S., Callesen, B. R., Voss, I., Petersen, C. B., & Tolstrup, J. S. (2016). Validering af spørgsmål om fysisk aktivitet og siddetid: Til brug for national monitorering. Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed.

Bilag 1 – Om arbejde ved skærmterminaler – Arbejdstilsynet. (1992). Arbejdstilsynet. https://at.dk/regler/bekendtgoerelser/arbejde-skaermterminaler-1108/bilag-1/

Danmarks Statistik. (2022). Danmarks Statistik. https://www.dst.dk/da/Site/Dst/Layouts/Main.aspx?q=rygsmerter&ui=dstdk

Faste arbejdssteders indretning – Arbejdstilsynet. (2001). Arbejdstilsynet. https://at.dk/regler/bekendtgoerelser/faste-arbejdssteders-indretning-96-sam/

Karlson, G. (2017, May 16). Vi sidder ti timer dagligt uanset alder, uddannelse og job. Forskning. http://forskning.dk/vi-sidder-ti-timer-dagligt-uanset-alder-uddannelse-og-job/

Sygdomsbyrden i Danmark. (2016, December 22). Statens Institut for Folkesundhed. https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2016/sygdomsbyrden_i_danmark

10 kommentarer til “Ergonomisk kontorstol test og sammenligning 2022”

 1. Hej
  Jeg skal forhøre mig om muligheden for at afprøve en kontorstol inden køb.
  Vores skoleleder, Mette Runge, har kigget lidt på CoreChair, men da det er en lidt dyrere investering, ville hun gerne prøve stolen inden et eventuelt køb.
  Venlig hilsen
  Helle Ramdal
  Sekretær
  Glamsbjergskolen.

  Svar
  • Hej Helle

   Tusinde tak for det gode spørgsmål. Jeg kan udemærket forstå jeres ønske om at ville afprøve stolen, inden I foretager det endelige køb.

   Virksomheden Istol.dk – der sælger CoreChair – har en udstilling i forbindelse med deres lager, hvor I har mulighed for at prøve CoreChair og alle deres andre kontorstole. Jeg vil anbefale jer at ringe i forvejen på tlf.: 60 80 80 90 og aftale et tidspunkt, så I ikke kører forgæves. Showroomet i Roskilde er nemlig kun åbent efter aftale.

   Skulle stolen nu ikke leve op til forventningerne, vil Istol i øvrigt tage stolen tilbage helt op til 21 dage efter købet i selv både samlet og brugt tilstand.

   Ha’ en dejlig aften!

   Med venlig hilsen
   Lasse Grønnegaard

   Svar
 2. Hej Lasse

  Nu ved jeg ikke, hvad din eller Computersmerter.dk’s økonomiske interesser er i de forskellige stole/producenter og hvad der dermed kan influere på testens resultat. Ligeledes heller ikke om I er uddannet ergoterauter eller lign.

  Men har I fysisk prøvet alle de stole der omtales ?

  Jeg har forsøgt at komme til at prøvesidde en Haratech Doctor, som jeg synes virkede meget interessant, men har fået at vide af istol.dk og det bagvedliggende selskab, at stolen slet ikke forhandles i Europa og derfor ikke kan hverken prøves eller skaffes.

  Hvor har I prøvet denne Haratech Doctor som I omtaler i testen, da jeg da meget gerne vil teste den selv?

  mvh Jakob

  Svar
  • Hej Jakob

   Tak for spørgsmålene.

   Artiklen er skrevet med henblik på at vejlede og hjælpe andre til at vælge en ergonomisk kontorstol med udgangspunkt i mine egne og øvrige forbrugeres erfaringer med de omtalte stole.

   Alle stolene – og flere til – har jeg fysisk prøvet for netop at kunne komme med en så objektiv vurdering som muligt – uden at den naturligvis er videnskabelig funderet.

   Det skal ikke være nogen hemmelighed, at artiklen efterhånden har nogle måneder bag sig, og da jeg skrev første udgave var det muligt at købe HaraTech Doctor i Danmark. Jeg kan dog godt nu se, at den ikke længere forhandles i Europa, så det vil jeg straks få rettet til. Det vil jeg også sige dig mange tak for at gøre mig opmærksom på.

   Når det kommer til indkøb af ergonomisk kontorudstyr, har jeg selv haft gode oplevelser med Istol, og jeg kan derfor varmt anbefale, at du booker et besøg i deres showroom i Roskilde, hvis du gerne vil gøre dig dine egne erfaringer. Du skal du huske at ringe i forvejen, da udstillingen kun er åben efter aftale.

   Jeg håber, du finder den helt rigtige stol.

   Med venlig hilsen

   Lasse Grønnegaard

   Svar
 3. Hej
  Jeg er virkeligt udfordret i ryg(lænd), nakke, skulder, arme og og helt ud i fingrene, især efter at være tvunget til hjemmearbejde pga. corona. Jeg har en meget lille lejlighed og faktisk ikke plads til en kontorstol og slet ikke til et hæve/sænke bord. Det er derfor vigtigt at jeg før den bedste og mindste stol på markedet. Hvor kan jeg kommer og se og prøve stolene i testen?

  Svar
  • Hej Susanne

   Det er jeg ked af at høre, og jeg tror desværre, at der er mange danskere, der oplever de samme udfordringer, som dem du beskriver.

   Hvis du udover ømhed begynder at få smerter i de omtalte områder, vil jeg på det kraftigste anbefale dig at tage kontakt til din læge.

   De stole, som præsenteres i denne artikel, findes hos virksomheden Istol. De har et showroom i Roskilde, hvor man kan komme og se og prøve ligeså mange stole, som man skulle have brug for. Ikke mindst under kyndig vejledning. Bemærk at deres showroom kun er åbent efter aftale, så man skal lige ringe til dem, inden man tropper op på 60 80 80 90. Så slipper man for at gå forgæves.

   Med venlig hilsen

   Lasse Grønnegaard

   Svar
 4. Hej
  Hvis man nu ikke er så høj, og jeg bruger ca. 8-10 timer om dagen foran pc’en og døjer med nakke/skulder problemer idag – hvilken stol vil du anbefale?

  Sagen er, at pga min højde så har jeg også brug for en fodskammel, da jeg ellers ikke sidder rigtigt ift. 90 graders vinkel på mine arme, når jeg skriver, og så vil mine ben “flagre”.

  Har du også anbefalinger til fodskamler?

  Tak

  Mvh
  Helle

  Svar
  • Hej Helle

   Hvis du døjer med smerter i nakke og skuldre fra for meget statisk, stillesiddende arbejde, vil jeg i første omgang anbefale dig at tage kontakt til din læge.

   I forhold til at vælge den rigtige stol bør du tage to mål, som du skal bruge til udvælgelsen.

   1) Et mål fra gulv/fodskammel til over dine knæ: Dette fortæller dig, hvor langt ned stolen som minimum skal kunne komme.
   2) Et mål fra knæ til din læn: Dette fortæller dig, hvor dybt stolens sæde må være. Når du rykker lænden helt tilbage i sædet, skal du gerne have lidt luft mellem knæhasen og stolesædet.

   Jeg har hørt flere have gode erfaringer med YoGA Active, som selvfølgelig kræver, at man vender sig til, at der ikke er et ryglæn. Det har dog også dine fordele.

   I forhold til fodskamler så har jeg ikke på nuværende tidspunkt været nok omkring til, at jeg vil komme med en egentlig anbefaling. Min umiddelbare opfattelse er, at de langt henad vejen kan det samme, sålænge man bare er siddende og bruger den til at kunne nå jorden.

   Jeg håber, at ovenstående kan hjælpe dig lidt på vej, og så vil jeg sige mange tak for dit gode spørgsmål.

   Ha’ en dejlig dag.

   Med venlig hilsen

   Lasse

   Svar
  • Hej Janne

   Mange tak for dit spørgsmål.

   Det ser desværre ud til, at MyChair Saddle 7 er udgået.

   Tak fordi du gjorde os opmærksomme på det.

   Med venlig hilsen

   Lasse

   Svar

Skriv en kommentar