‘Stand Up to Work’ – fordele ved stående arbejde

Kvinde der står foran computere på hæve sænkebord

Der er mange ikke-endegyldige sandheder og direkte myter omkring stillesiddende i forhold til stående arbejde. Mange skriver omkring de fantastiske, næsten for gode til at være sande, fordele ved at stå op fremfor at sidde ned. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, hvad der reelt set er op og ned i denne sag. Det gør vi ved at basere vores udsagn på videnskabeligt udførte studier, der har modtaget peer-kritik, og som er blevet publiceret i anerkendte tidsskrifter.

 

 

Hvor meget sidder du ned i løbet af en dag?

Det er i udgangspunktet umuligt at vide, uden at vide mere om dig. Vi kan dog sige noget omkring gennemsnittet for danskere. Sundhedsstyrelsens tal fra 2018 viser, at mere end halvdelen af alle danskere sidder ned i over 8 timer hver dag. Dertil opfylder hver tredje dansker ikke WHO’s minimumskrav for bevægelse i hverdagen, hvilket blandt andet inkluderer 150 minutters middel-intenst fysisk aktivitet hver uge og 10 minutters aerobisk aktivitet dagligt. Med andre ord er halvdelen af os inaktive omkring halvdelen af de vågne timer hver dag. Af den grund leder forskere og fagpersoner til dels efter effekterne ved mere stående arbejde og til dels efter dokumenterede metoder, der kan opildne til positive adfærdsændringer. Nogle af de effekter skal vi se nærmere på nedenfor.

 

Er siddende arbejde skidt?

Stillesiddende arbejde er indiskutabelt ikke godt for mennesker, såfremt at dette foregår over længere perioder og ikke afbrydes eller efterfølges af fysisk aktivitet. Såfremt du er sund og i god form, vil du have færre kvaler ved mange timers inaktivitet, mens overvægtige har større risiko for blandt andet type-2 diabetes. Netop derfor skal vi sørge for at finde måder, hvorpå vi kan bryde de dårlige vaner. Her har mange forskeret valgt at kigge på effekten ved hæve sænkeborde på forskellige arbejdspladser:

I studiet “Height-Adjustable Desks: Energy Expenditure, Liking, and Preference of Sitting and Standing” skriver Jamen Roemmich følgende:

Breaking periods of sitting with standing may prevent chronic diseases and increase energy expenditure (EE). Site-to-stand height adjustable desks may promote workplace standing, but workers have to be willing to stand for portions of the workday”.

Det indikerer, at vi skal imødekomme problemet med siddende arbejde ved at sørge for en varieret arbejdsstillinger og skiftevis stående og siddende arbejde. Som det dog også nævnes, kræver det, at medarbejderne bruger hæve sænkebordet aktivt. Endelig konkluderer studiet, at brugen af hæve sænkebordet har en sundhedsmæssig gavnlig effekt som følge af en højere kalorieforbrug i timen og en stor velvilje til at bruge hæve-sænke-effekten over længere tid.

 

Fordele ved stående arbejde

På baggrund af ovenstående er det relevant at se nærmere på fordelene ved stående arbejde, som eksempelvis kan hjælpes på vej ved at bruge et hæve sænkebord eller andre typer justerbare arbejdspladser.

I 2018 kunne forskere bag et – på daværende tidspunkt – spritnyt studie publiceret i the International Journal of Workplace Health Management (som stadig citeres den dag i dag) præsentere en række interessante sundhedsmæssige fordele ved tilpasselige arbejdsstationer. Ud fra tesen at stillesiddende arbejde kan medføre en sundhedsrisiko, kiggede forskerne på effekterne af at introducere ergonomiske arbejdsredskaber, der muliggjorde stående arbejde. Studiet, der fik titlen ‘Stand Up to Work’ viste, at hæve sænkeborde kunne føre til:

  1. Øget produktivitet
  2. Øget koncentration
  3. Øget velvære
  4. Bedre sundhed

Lad os dog gå et spadestik dybere. Det omtalte studie varede over en 12 måneder lang periode, hvor forskerne kunne indsamle den fornødne data og sikre sig, at der ville være tilstrækkelig tid til at opspore adfærdsændringer hos de undersøgte. Over 12 måneder undersøgte man en gruppe mennesker, der fik udleveret hæve sænkeborde og instruks om at anvende dem og sammenlignede dem med en kontrolgruppe (en ensartet gruppe mennesker, der arbejdede ved traditionelle arbejdsstationer).

Særligt studiets længde (der under normale omstændigheder i lignende studier ikke ville tage mere end et par måneder) og de komplementære, kvalitative data (samtaler med de undersøgte individer) har medført, at det anerkendes bredt blandt fagfolk. Det skyldes, at man har tid til at se de undersøgte træde tilbage i en hverdag, hvor de ikke længere husker, at de er en del af et forsøg, og dermed eksempelvis lettere vil kunne finde svigt i motivationen til at anvende hæve sænkebordet.

Ser man nærmere på resultaterne, har forskerne på baggrund af en komparativ analyse af de to grupper, kunne påvise følgende:

  1. De, der modtog et hæve sænkebord, sad i gennemsnit 17% mindre ned i løbet af de første tre måneder. Dette fortsatte resten af året ud.
  2. 47% af de med hæve sænkeborde meddelte, at de i mindre grad døjede med ryg-, skulder- og nakkeproblemer.
  3. 88% sagde efter 12 måneder, at de synes, det var let at bruge hæve sænkebordet.
  4. 65% sagde, at de havde oplevet øget produktivitet som følge af højere koncentration, samt at de følte sig mere aktive, energiske, vågne og smidige.
  5. 65% meddelte, at hæve sænkebordet havde haft en positiv effekt på deres helbred uden for arbejdspladsen.

 

Hvorfor investere i hæve sænkeborde?

Foruden de personlige ovenstående grunde fra det amerikanske studie, så har hæve sænkeborde en klar fordel for virksomheder. Ofte er medarbejderne og deres sundhed virksomhedens vigtigste aktiv (og i nogle tilfælde også det dyreste), da det er dem, som får virksomhedens tandhjul til at dreje.

Derfor kan der være en økonomisk fordel i at investere i sine medarbejderes sundhed for at nedbringe sygdom og fysiske skavanker. Det samme gør sig gældende for dig, der er selvstændig eller dig, der arbejder fra hjemmekontoret. Ligeledes kan skiftende arbejdsstillinger betyde øget produktivitet, som igen kan komme virksomhedens bundlinje til gode.

 

Leder du efter en ny arbejdsstation? Du finder en oversigt med de bedste hæve sænkebord i 2020 i denne store guide.

 

Primær kilde:

Garland, E., Watts, A., Doucette, J., Foley, M., Senerat, A. and Sanchez, S. (2018), “Stand Up to Work: assessing the health impact of adjustable workstations”, International Journal of Workplace Health Management, Vol. 11 No. 2, pp. 85-95. https://doi.org/10.1108/IJWHM-10-2017-0078

Skriv en kommentar