Indretning af hjemmekontor i 2021 til arbejde og fritid

Vi lever i en verden i konstant forandring, som i stigende grad bliver mere og mere digitalt funderet. Nye digitale platforme, apps, software og online services bannerført af en af vor tiders største og vigtigste oplevelser, internettet, ændrer konstant vores liv på både godt og ondt.

Mens nogle fag udfases af robotter og manuelle processer pludseligt kan klares på et enkelt sekund af en algoritme, opstår der konstant nye erhverv, nye jobmuligheder og nye muligheder for selv at styre den måde, vi arbejder på.

Spørger man fremtidsforskerne, vil vi i de kommende år komme til at se langt flere personer, der bliver selvstændige, eller som kommer til at arbejde selvstændigt hjemmefra. Dette kan endda være i store, internationale teams med specialister fra hele verden, der alle arbejder “remote” på projekter udstukket af af virksomheder uden fysisk adresse.

I sådan en verden bliver hjemmekontoret en fundamental del af indretningen, da man selv står for at skabe de rette rammer til at kunne arbejde effektivt i komfortable omgivelser. Af den grund har vi her samlet 10 ting, der er uundværligt på dit hjemmekontor. Vi starter med de basale arbejdsredskaber og går derefter til indretningen.

 

Det primære arbejdsredskab: computeren

Dette er naturligvis helt basalt, eftersom du i dit arbejde uden tvivl kommer til at skulle bruge en computer. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken computer du vælger, hvis du gerne vil kunne holde til et langt arbejdsliv.

Bærbare computere og tablets med tastaturer er muligvis smarte, hvis du er på farten, men de kan være decideret sundhedsskadelige ved længerevarende skærmarbejde. Når du skriver på bærbare computer og tablets vil oftest komme til at sidde i en krumrygget position, samtidig med at dine håndled flippes opad. Derfor er de ikke velegnet til skærmbundne opgaver.

Udover ergonomien skal du naturligvis også overveje, hvor meget computerkraft du har brug for til dit daglige arbejde. Der er ikke noget værre end at miste sit arbejdsflow, fordi computer ikke kan loade det store excelark eller fotoredigeringsprogrammet pludseligt fryser. I visse erhverv fx videoredigering kan mangel på en tilpas kraftfuld computer være ensbetydende med mange tabte arbejdstimer hver måned, når videoen skal renderes.

 

Ergonomisk mus

En computer er ikke meget værd uden sine to naturlige følgesvende musen og tastaturet. Vi har delt disse op i to individuelle punkter, eftersom de begge er et kapitel for sig.

Det er helt centralt, at du får kigget på en ergonomisk mus eller en mus, der er blevet bygget med fokus på støtte til hånden. For eksempel kan en mus med det såkaldte “claw”-greb, hvor alle fingre mases ind mod musen være god til gaming, men den kræver alt for meget af dine følsomme fingermuskler. Der er heldigvis masser af mus på markedet, der både er smarte, velkendte og samtidigt ergonomisk fornuftige. Ligeledes kan ekstra programmerbare knapper på musen være særligt attraktivt, da du fx kan flytte copy-paste funktionen over i musehånden, så du slipper for at skulle flytte armen frem og tilbage mellem mus og tastatur.

 

Tastatur med håndstøtte

Ligesom musen kan du få nogle helt vilde ergonomiske tastaturer, som det kan tage flere uger at lære at skrive på. Hvis du ikke er villig til at ofre den tid, vil vi anbefale, at du som minimum sørger for at købe et tastatur med håndledsstøtte og med tilknyttet numpad. Sidstnævnte er særligt anvendeligt, hvis du skal skrive mange tal.

 

Printer

Printeren er ikke for alle, men i visse tilfælde kan det være rart at kunne printe længere tekster eller research ud, så man slipper for skærmen i nogle timer. Det er naturligvis også en luksus, der kan blive dyr i blækpatroner og printerpapir.

 

Skærmbriller

Hvis du sidder foran en skærm dag ud og dag ind, bør du overveje at beskytte dine øjne med en særlig type skærmbriller, som indeholder et filter mod blåt lys. Alternativt kan du også justere på farverne på din computer.

 

Kontorartikler

Dette giver lidt sig selv. Ethvert godt kontor bør selvfølgelig have kontorartikler som kuglepenne, blyanter, blokke og post its.

 

Hæve sænkebord

Hæve sænkebordet er et must til lange arbejdsdage, da det giver dig muligheden for at ændre din arbejdsstilling jævnligt, samtidig med at du får mere motion ved stående arbejde. Derudover kan stillesiddende arbejde over længere perioder øge risikoen for en række sygdomme. Du kan eventuelt overveje at kombinere hæve sænkebordet med en balanceplade, en ståmåtte eller et ståbræt, som giver dig en bedre støtte i dit stående arbejde. Du kan læse mere om de bedste hæve sænkeborde her.

 

Kontorstol

Ligesom hæve sænkebordet er den rette kontorstol utrolig vigtig for at sikre, at du hele tiden indtager fornuftige arbejdsstillinger. Når vi sidder ned, er det nemlig ikke altid, at vi sørger for at lægge vægten det rette sted, hvorved lænden i særligt høj grad udsættes for et stort pres. Derfor bør du overveje at investere i en ergonomisk kontorstol, som ganske vist er lidt dyrere end almindelige kontorstole. Til gengæld får du en følgesvend mange år frem, som kan spare dig for megen svie og smerter i fremtiden.

 

Opslagstavle

En stor opslagstavle er utrolig effektiv til at holde styr på dokumenter, aftaler og papirer af forskellige slags. Du kan også overveje et whiteboard med magneter, hvis du har brug for at tegne og visualisere idéer i dit arbejde.

 

Planter

Når man arbejder derhjemme, skal man selvfølgelig huske at lufte ud en gang i mellem, så både rummet og din hjerne kan få en god portion frisk ilt. Hvis du gerne vil optimere på indeklimaet, kan du naturligvis også investere i et par flotte planter, der både suger CO2’en til sig, og samtidig giver dig noget kønt at kigge på.

 

Skraldespand

Nogle gange er man bare for doven til at gå ud med sit skrald i første omgang, og så bliver en skraldespand hurtigt til ens bedste ven. Den har dog en udfordring… Før eller siden skal den tømmes…

 

Belysning

Når du indretter dit hjemmekontor, bør du også indtænke en fornuftig belysning. Personligt kan jeg anbefale, at du finder en elpærer, som har forskellige styrker, således at du kan starte stille og roligt ud med let belysning om morgenen og så efterfølgende få mere og mere lys.

 

Opbevaring

Husk endelig at få opsat nogle pæne reoler eller hylder, så du altid har masser af opbevaringsplads på dit kontor. Med det ekstra rum får du bedre plads til kontorartikler, printere, kabler, planter, pynt til at skabe hyggen, og alt det, du ellers selv får indrettet dit hjemmekontor med.

Skriv en kommentar