3 ergonomiske computermus, der skaber bedre arbejdsforhold i 2022

Logitech MX Vertical

Tænker du på at købe en ergonomisk computermus i nærmeste fremtid? Så vil du i denne guide kunne få et dybdegående kendskab til de bedste ergonomiske computermus på markedet i 2022, der kan hjælpe dig med at træffe et kvalificeret valg. Her får du overblikket over de enkelte mus specifikationer og særlige features, der kan være mere eller mindre tiltalende til dine behov.

 

Alt du skal vide om de bedste ergonomiske computermus

Foruden at få et overblik over de bedst anmeldte ergonomiske computermus vil du nedenfor finde vores anbefalinger til henholdsvis: den bedste mus, den bedste mus i forhold til pris og den mus, som er lettest at benytte. Ligeledes finder du et skema med specifikationer, hvis de objektive kriterier vægter højest.

Artiklen indeholder reklamelinks.


Hvad er vigtigst for dig? Find din idéelle ergonomiske computermus med det samme:

 


Musen

Antal knapper

Højre-/venstrehånds mus

Bevægelsesopløsning

Tilslutning

Vægt

Køb nu

Razer DeathAdder Elite

7

Højre

16000 dpi

Kabling

105 g

Logitech MX Vertical

6

Højre

4000 dpi

Trådløs, kabling

135 g

Logitech MX MASTER 3

7

Højre

4000 dpi

Trådløs, kabling

141 g

Logitech MX ERGO Graphite

8

Højre

440 dpi

Trådløs

259 g

Logitech M570 Wireless Trackball

5

Højre

1200 dpi

Trådløs

142 g

Evoluent VerticalMouse 4

6

Højre

2600 dpi

Kabling

200 g

Evoluent Vertical Mouse C

5

Højre

2000 dpi

Trådløs

164 g

Contour UniMouse

7

Højre

2800 dpi

Trådløs, kabling

141,5 g

Bakker Elkhuizen DXT Precision

2

Højre/venstre

2000 dpi

Trådløs

160 g

Acme Made Human Ergonomics HE

5

Højre

3400 dpi

Trådløs, kabling

130 g

3M Ergonomic Mouse EM550GPL

3

Højre

Text

Trådløs

14,75 g

 

1. Logitech MX Vertical

Logitech MX Vertical hører til blandt de mus, som på overfladen kan se mystiske og kompliceret ud – men det er meget langt fra sandheden. Så snart du lægger hånden på musens 57 graders hældning, vil du med det samme opleve, at det er alle de andre mus, du tidligere har haft arbejdet med, som den er helt galt med.

Anmeldere og brugere både indenlands og udenlands er bestemt heller ikke tvivl om musens gode egenskaber. Det ses tydeligt i de topbedømmelser som musen har modtaget fra blandt andre Alt om DATA, Techradar, PCmagazine, Reviewgeek og Pricerunner. Derfor hører Logitech MX Vertical naturligt til blandt de bedste ergonomiske computermus på markedet.

Fordele:

 1. Vinklingen giver en høj komfort og er let at vende sig til
 2. Batteriet holder længe
 3. Den er let at sætte op
 4. Du kan synkronisere og skifte mellem tre forskellige, trådløse enheder

Ulemper:

 1. Prisen er i den højere ende
 2. Sensor er ikke beregnet til maksimal præcision (fx gaming)

 

Vejledende pris 731,00 kr.

Køb Logitech MX Vertical

 

Specifikationer
NavnMX Vertical
MærkeLogitech
Antal knapper 6
GrænsefladeUSB, Bluetooth, 2.4 GHz
Højre-/venstrehånds musHøjrehåndsmus
Teknologi i detektering af bevægelseOptisk
Bevægelsesopløsning1000 – 4000 dpi
Trådløs forbindelseJa
TilslutningUSB-modtager | USB-A til USB-C
Vægt135 g
EgenskaderLogitech modtager, hurtig DPI skift, Logitech Advanced Optical Tracking, Easy-Switch, præcisionsrullehjul, Logitech Flow

 

Hvorfor er musen drejet?

Noget af det første man lægger mærke til ved MX Vertical, er at den har 57 graders vinkling op i vejret. Dette er af hensyn til ergonomien, hvor vinklingen er med til at give et mindre tryk på dit håndled, når du bruger musen, samtidig med at din tommelfinger har et naturligt hvilepunkt. Hvis du sætter dig ned og lader armene hvile i en 90 graders vinkel, vil du opdage, at dine hænder hverken står vandret eller lodret, men derimod hviler et sted derimellem. Det er denne hviletilstand, som Logitech udnytter for at skabe en mere behagelig oplevelse.

 

Kræver musen megen tilvænning?

Det er utrolig let at komme i gang med at bruge Logitech MX Vertical. På den ene side fordi den minder så utroligt meget om en almindelig mus, og på den anden side fordi der ikke skal en masse besværlige software installationer til, førend musen virker.

I forhold til førstnævnte har du højre- og venstreklik samt hjulet, præcist hvor du ville forvente. I forhold til sidstnævnte kan du både koble musen til computeren med det medfølgende USB-C-opladerkabel (USB-A til USB-C) eller den lille Unifying-modtager, som tilkobles via bluetooth.

 

Tre ekstra anvendelige knapper

MX Vertical har tre ekstra knapper, som kan programmeres præcist til dine præferencer i den medfølgende software (Logitech Options). Disse kan du eksempelvis bruge til at kontrollere musens følsomhed eller præcision. Du kan også anvende dem til copy-paste, så du slipper for at flytte hånden til tastaturet, når du skal kopiere noget.

 

Lang batteritid

Du kan både bruge musen kablet og trådløst, og da langt de fleste foretrækker trådløst, er det selvfølgelig vigtigt, at batterilevetiden er lang. Heldigvis får du op til fire måneders brug på en enkelt opladning. Dertil kan du med bare 1 minuts opladning få tre timers brug, så du let kan komme videre, selvom batteriet skulle være i bund.

 

2. Logitech MX MASTER 3

Logitechs MX Master serie har længe hørt til blandt de bedste og mest populære mus både for de, der søger almindelig computermus, ergonomiske mus og endda gaming mus. Og da den første MX Master 3 kom på markedet, var det et vidne om, at Logitech kan blive ved med at forbedre det perfekte.

Musen er Logitechs flagskibsmodel, hvilket også ses på prisen. Ikke desto mindre er det enhver kontormedarbejder, når der skal multitaskes og produktiviteten skal holdes i top som følge af musens mange anvendelige funktionaliteter, der virker til U.G.

Endelig er MX Master 3 en af de ergonomiske designede mus, som enhver med lethed kan vende sig til, da den i høj grad minder om en almindelig mus. Kombinationen af tommelfingerstøtten, musens størrelse og vægt, frigears hjul og velplaceret knapper giver et godt ergonomisk fundament, hvor du vil slippe for mange dumme vrid og sammentrækninger i hånden og fingrene.

For eksempel skal du med frigearet kun scrolle en enkelt gange for at bevæge dig fra toppen til bunden af et langt tekstdokument, som ellers vil tage mange scrolls med et almindeligt hjul.

Det gør MX Master 3 til en af de bedste ergonomiske mus på markedet i 2022 og en af vores klare anbefalinger.

Fordele:

 1. Behagelig mus for de, der gerne vil have et mere almindeligt design
 2. Hjulet kan skifte mellem præcision og frigear
 3. Lang batterilevetid
 4. Kan skifte mellem tre forskellige enheder
 5. Knapper kan indstilles til specifikke programmer

Ulemper:

 1. Flow-kompatibel kan ikke bruges af alle
 2. Skift mellem enheder kan være lidt besværlig
 3. Når den er forbundet til flere enheder på samme tid, kan forbindelsen svigte

 

Vejledende pris 729,00 kr.

 

Køb Logitech MX Master 3

 

Specifikationer
NavnMX MASTER 3
MærkeLogitech
Antal knapper7
GrænsefladeBluetooth, 2.4 GHz
Højre-/venstrehånds musHøjrehånds
Teknologi i detektering af bevægelseLaser
Bevægelsesopløsning200 – 4000 dpi
Trådløs forbindelseJa
TilslutningUSB-modtager | USB-A til USB-C
Vægt141 g
EgenskaberLogitech Darkfield Laser Tracking, sidehjul, gestikulationsfunktion, MagSpeed-hjul

 

Fokus på multitasking

Logitech MX Master 3 er den perfekte mus til dig, der vil have det bedste af det bedste, og som har en hverdag, hvor der er nødvendigt at multitaske. De ekstra programmerbare knapper kan tilpasse det specifikke program, som du arbejder, hvad enten det er en browser, et tekstdokument eller et spil.

Via Logitechs medfølgende software kan du hente templates, der allerede har fundet på smarte indstillinger for det. Vi har blandt andet nydt godt af muligheden for at bruge knapperne til copy/paste, så vi slipper for at flytte hånden fra musen over til tastaturet.

Logitech tilbyder også deres Flow-teknologi, hvor du kan overføre filer mellem op til tre enheder gennem drag and drop, når du bruger musen. Systemet fungerer på tværs af de gængse styresystemer, og du vil derfor kunne flytte filer mellem Windows, MacOS, Linux, IOS og Android. Det er ikke alle, der har brug for denne feature (særligt ikke, hvis man kun bruger en computer), men for de, der dagligt arbejder med flere forskellige systemer, er det guld værd i sparet tid.

 

Fokus på multitasking

Hvis du nogensinde har prøvet at skulle ramme den præcise pixels i billed-, video- eller musikredigeringssoftware som Photoshop, Adobe Premier eller Pro Tools, så ved du, hvor frustrerende det kan være, når musen ikke er tilstrækkelig præcis. Med med 4000 DPI-præcision kan du let både få cursoren til, at snegle sig afsted over skærmen og i næste splitsekund få den til at flyve af sted. Logitech selv siger, at den er 5 gange mere præcis end en almindelig mus, og det kan man virkelig mærke, når man bruger MX Master 3.

Det elektromagnetiske hjul på toppen af musen er også med til at skabe den høje præcisionsevne. Med et enkelt klik på en knap kan du skifte mellem om hjulet skal være stramt eller i frigear. Når hjulet er strammet, kan du scrolle en pixel af gangen, hvilket kan spare dig for megen bøvl med at scrolle op og ned på siden hele tiden. Når hjulet er i frigear, kan du derimod scrolle 1.000 linjer i sekundet næsten lydløst, hvilket er meget behjælpeligt, hvad enten du sidder med et langt tekstdokument, et stort Excel ark eller skal rette den sidste linje i kildekoden.

 

Den bedste batteritid

Logitech MX Master 3 skal sjældent i opladeren. Det skyldes, at batteriet kan holde op til 70 dage på en enkelt opladning. Ligeledes kan du med blot et minuts opladning få 3 timers anvendelse. Opladningen foregår via et USB-C kabel, der sættes i på musens front, hvorved du sagtens kan bruge musen, mens du lader den op.

 

3. Contour UniMouse

Contour UniMouse hører til blandt de bedste og mest avancerede ergonomiske computermus på markedet. Så snart man får den i hånden, kan man mærke, at noget er helt anderledes, end det plejer – på den gode måde. Selvom ingen vil være i tvivl om, at designet er alternativt i forhold til den gængse computermus på markedet, så hører UniMourse til blandt de mest elegante mus, som sikrer et godt greb og gode tommelfingerstøtte i et slank og velformet design. Det helt geniale ved UniMouse er, at man kan justere hældning og tommelfingerstøtte helt gnidningsfrit, således at man let kan få ændret på sin støtte flere gange i løbet af en dag uden problemer.

Fordele:

 1. Den bedste justerbare mus
 2. Utrolig let at bruge
 3. Lang batterilevetid

Ulemper:

 1. De to knapper på siden kunne godt være placeret lidt længere fremme til min smag
 2. Kan kun bruges til den specifikke hånd, som du køber til. Der findes dog både en højrehånds- og venstrehåndsmodel.

 

Vejledende pris 553,00 kr.

 

Køb Contour UniMouse

 

Specifikationer
NavnUniMouse
MærkeContour Design
Antal knapper 7
GrænsefladeUSB, 2.4 GHz
Højre-/venstrehånds musHøjrehånds
Teknologi i detektering af bevægelseInfrarød
Bevægelsesopløsning800 – 2800 dpi
Trådløs forbindelseJa
TilslutningUSB-modtager | USB-A til USB-C
Vægt141.5 g
EgenskaberRullehjul, batteriindikator, on/off strøm kontakt, 6 programbare knapper, justerbar hældningsvinkel, aftageligt mikro-USB kabel, Pixart PMW 3330 optisk spilsensor, artikulerende tommelstøtte, Smart Sleep batterisystem

 

Gode justeringsmuligheder

Noget af det første man lægger mærke til ved MX Vertical, er at den har 57 graders vinkling op i vejret. Dette er af hensyn til ergonomien, hvor vinklingen er med til at give et mindre tryk på dit håndled, når du bruger musen, samtidig med at din tommelfinger har et naturligt hvilepunkt. Hvis du sætter dig ned og lader armene hvile i en 90 graders vinkel, vil du opdage, at dine hænder hverken står vandret eller lodret, men derimod hviler et sted derimellem. Det er denne hviletilstand, som Logitech udnytter for at skabe en mere behagelig oplevelse.

 

Kræver musen megen tilvænning?

Det helt særlige ved Contour UniMouse, som de fleste også hurtigt lægger mærke til, er den konstante hældning på mellem 35 og 70 grader. Denne hældning samt tommelfingerstøtten er justerbare, således at du kan tilpasse musen til din arbejdsstilling og hænder. På den måde kan du lette få den rette støtte, som blandt andet kan hjælpe med at forebygge Karpaltunnelsyndrom. Låsesystemet er friktionsfrit og kan sætte i enhver position.

Tommelfingerstøtten er ligeledes central i opsætningen, og den kan let flytte både frem og tilbage, op og ned, ud og ind eller vendes hele vejen rundt om sig selv. Det gør det lettere at få musen tilpasset til dine hænder. Det gælder også for de af os, som enten har håndstørrelser udenfor de gængse mål.

 

Masser af funktionalitet

Hvis man vil hører til blandt de bedste mus på markedet, skal funktionaliteten være i orden. På Contour UniMouse finder du seks programmérbare knapper samt en ekstra knap på scrollhjulet. Knappen i bunden kan bruges til at justere på musens følsomhed, der kan sættes til mellem 800 og 2800 DPI. På toppen sidder de to klassiske højre- og venstreklik samt et midterklik, og endelige er der to øvrige knapper på siden. Alle knapperne er som sagt justerbare, og det er let at konfigurere, hvad knapperne skal bruges til i Contour UniMouses medfølgende software. Disse faktorer gør det let at vende sig til den nye mus.

 

Virker med det samme

Noget af det vigtigste, når man køber sig en ny mus, er at det hele bare virker med det samme. Og det gør Contour Designs Unimouse. Det er simpelthen bare plug and play, hvad enten du vælger at bruge musen kablet eller med den medfølgende USB-C bluetooth adapter. Så snart musen er tilsluttet din PC, kan du gå i gang med at programmere de enkelte knapper til dine behov og dine arbejdsvaner. Når musen først er ladet op, er der omkring en måneds batterilevetid. Skulle den løbe tør, kan du heldigvis lade den op og bruge den samtidig, da opladerstikket sidder forrest på musen.

 

Hvorfor bør du investere i en ergonomisk computermus?

En ergonomisk computermus hører til blandt de mest tilgængelige men ofte oversete arbejdsredskaber, som tager hånd om menneskekroppens behov for støtte og aktivitet i en stillesiddende, statisk indrettet hverdag. Med den rette computermus kan du slippe for nogle af de skavanker, der forekommer gennem de mange daglige timers arbejde foran en computer. Af den grund bør enhver moderne kontorarbejdsplads med respekt for sig selv overveje at investere i ergonomiske computermus til sine medarbejdere.

En ergonomisk computermus hjælper blandt andet med at forebygge ømme håndled og trætte skuldre, idet den opildner din krop til at sidde mere korrekt. Af denne grund vil du også opleve, at ergonomiske computermus kan se en anelse anderledes ud, end dem du ellers normalt er vant til at se. Det skyldes, at ergonomiske computermus er strengt fokuseret på øge komfort og naturlige arbejdsstillinger frem for minimalisme eller unødvendige design features såsom lys og gaming effekter.

I dag kan du dog heldigvis sagtens finde gode ergonomiske computermus, hvor både design og funktionalitet går op i en højere enhed. Ligeledes vil de bedste ergonomiske computermus, som du finder i denne guide opfylde et krav om enkelthed. Det skal være let at komme i gang med at bruge musen, og det skal helst være uden alt for meget tilvænning – særligt ikke ved grundfunktionaliter såsom at flytte rundt på den, højre/venstre-klik og scroll på musen.

 

Hvad er den bedste ergonomiske computermus?

Computermus, der er produceret i ergonomisk design, vil altid stræbe efter at placere din hånd i så neutral en position som muligt. Det vil sige en position, hvor du ikke skal dreje i hverken håndled, albue, skuldre eller fingre for at bruge musen. Den type designs er centrale for at undgå typiske skader forårsaget af mange timer med en mus i hånden over længere tid.

Videnskaben påpeger, at arbejdet med en almindelig mus øger sandsynligheden for blandt andet Karpaltunnelsyndrom, Repetitive Strain Injury (en fællesbetegnelse for de symptomer, som kan forekomme ved gentagen overbelastning så som musearm) og andre såkaldte “teknologiske sygdomme”. Skader, der desværre let kan forekommer, når hverdagen tilbringes siddende i en stol, foran computeren med en mus i hånden.

En ergonomisk computermus er kort sagt designet til at undgå disse skader, og det medfører, at de til tider godt kan være lidt atypiske i deres udseende og form. Ikke nok med at dette kan være en udfordring for øjet, kan det også udfordre vores evne til at bruge musen, da det ofte kræver en smule tilvendelse, førend man er sluppet af med de gamle, “dårligere” vaner fra brug af almindelig computermus. Nogle er bredere end normalt, mens andre er vertikalt indstillet, og endelig ligner nogle små skulpturer. De mange særlige former og underlige designs kan desværre være showstoppere, og det er en skam. Dette leder til den første af de ting, du skal se på, når du skal finde den bedste ergonomisk computermus.

 

Hvordan vælger du den rigtige ergonomiske computermus?

1. Den skal være let at bruge

Det er strengt nødvendigt, at musen er let at bruge og let at komme i gang med at bruge, for at sikre at form og design ikke bliver en showstopper. Det er trods alt bedre at anvende en lidt mindre ergonomisk mus, fremfor at bruge en der på ingen måde er designet med ergonomi for øje.

2. Find den rigtige størrelse

Som sagt kommer de ergonomiske mus i mange forskellige størrelser, og derfor er det vigtigt, at du finder en mus, som hverken er for stor eller for lille. Er musen for stor vil du komme til at bøje dit håndled for meget opad, mens en for lille mus tvinger din hånd mere sammen. Tag et mål af din hånd og kig derefter på vores oversigt med specifikationer, så du får et godt match.

3. Vægten kan have betydning i længden.

Dertil er vægten en afgørende faktor, da du skal kunne flytte musen let, uden at den mister sin præstationsevne. Af den grund er det godt at vælge et højt antal tilgængelige DPI (Dot Per Inch), og dermed justere musens følsomhed, ved at kunne hæve eller sænke forholdet mellem antallet af centimeter, du skal flytte musen for at bevæge den x antal pixels på skærmen. Det er vigtigt at fastslå, at DPI ikke er den eneste faktor, som er afgørende i denne sammenhæng. Ikke desto mindre vil du blive glad for at kunne skifte mellem forskellige antal DPI, hvis musen skal kunne bruges til flere forskellige ting fx hvis du skal skifte mellem almindelig kontor/excel-arbejde til billedredigering og derefter til skydespil, hvor du vil have forskellige krav til din mus’ følsomhed.

4. Simpel opsætning gør livet lettere

Det skal være let at opsætte og installere musen, så du let kommer i gang med at bruge den. I den sammenhæng bør du også helst have flere tilslutningsmuligheder, så du fx kan tilsluttes den via kabel eller via bluetooth. Det giver mere fleksibilitet i hverdagen. Oftest vil du kunne installere forskelligt ekstra software til din computermus, hvor du vil kunne konfigurere den yderligere. Det er også rigtig fint, men musen skal helst bare virke – og virke godt – fra starten uden yderligere konfiguration.

5. Musen skal have bluetooth

For at sikre den bedste mulige ergonomi skal du kunne bevæge hånden frit. Hvis musen er kablet, bliver der lettere lagt bånd på dine muligheder for at flytte musen, som kan føre til, at du anstrenger din muskler og led unødvendigt.

6. Musens sensor og følsomhed skal være i orden

I dag anvender de fleste mus lys fremfor mekanik til at sende signalet om bevægelse til computeren. Sensoren er typisk enten optisk/LED eller styret af laser (nogle få anvender begge teknologier), og hvis man ikke går nærmere i detaljen er der tale om to ting af samme sag. Laseren er lidt mere sensitiv, men er til gengæld mere præcis med det rette underlag. Skal musen bruges til almindeligt kontorarbejde, vil du aldrig komme til at mærke forskellen.

7. Formen skal være ergonomisk

Endelig skal musen passe til din hånds kontur, hvilket udelukker de helt flade og smalle mus. Det skal føles så naturligt som muligt at lægge hånden på musen, og derfor vil de bedste ergonomiske computermus også ofte sikre, at der er støtte til din tommelfinger samt naturlige steder at placere dine øvrige fingre.

Sammenholdes de ovenstående faktorer: lettest anvendelig, størrelse, vægt, form, opsætning, bluetooth og tekniske spørgsmål, er vores vurdering, at Evoluent VerticalMouse 4, der både findes i en højrehånds– og en venstrehåndsmodel. Hvis du ikke bryder dig om designet, og gerne vil have en lidt mere almindelig mus, vil du blive gladere for Logitech MX Master 3, der også giver en ekstrem god komfort.

 

Hvad er prisen for god ergonomisk computermus?

Gode ergonomiske computermus koster som regel mellem 500 og 1.000 kr. Indenfor dette prisinterval vil du ikke opleve alverdens forskel på de dyre og billigere modeller, så længe du vælger én af de mus, som vi har fremhævet i denne artikel. Det skyldes, at de mus lever op til de mest basale krav: 1) de skal være nemme at sætte op og bruge, 2) de skal fungere hensigtsmæssigt og være præcise og 3) de skal levere den støtte til hånd og håndled, som man ville forvente af en ergonomisk mus.

 

Har du brug for mere ergonomi i hverdagen. Læs vores guide til de bedste ergonomiske kontorstole her, der udførligt hjælper dig til at tage det rigtige valg.

 

Skriv en kommentar