Køb af ergonomisk kontorstol – det skal du overveje

Indretning af arbejdsmiljø

Forskning har vist, at vi danskere i gennemsnit sidder ned omkring 10 timer om dagen. Dette kan medfører en lang række store problemer for vores kroppe som ømhed, skader og livsstilssygdomme. En af måderne hvorpå du kan komme mange af disse problemer til livs, er ved at investere i en ergonomisk kontorstol.

Markedet for ergonomiske kontorstole kan dog virke som lidt af en jungle med mange forskellige modeller og typer af stole. Der er både klassiske kontorstole med ryg- og armlæn, sadelstole uden ryglæn og støttestole, som ikke kan rulle. Der er som sådan ikke en model eller type, som man direkte kan sige er bedre end de andre. Det handler i høj grad din arbejdsplads, dine arbejdsopgaver og dermed også dine arbejdsstillinger.

I denne artikel kan du læse mere om nogle af de ting, du bør tage med i dine overvejelser, før du køber en stol.

 

1. Hvad er dit budget?

Det siger sig selv, at man altid skal overveje, hvor meget man er villig til at give for en vare. I det her tilfælde er det vigtigt, fordi din kontorstol skal kunne en forskellige ting, førend den giver dig en optimal støtte. Nogle gange er det et spørgsmål om 1.000 kroner, førend du har den perfekte stol, og derfor kan det være en god idé at have en smule fleksibilitet i budgettet. Dette er også særligt relevant, hvis du enten har fået lov til at købe stolen gennem dit arbejde, eller hvis du er den, som skal købe ind til hele arbejdspladsen.

Ergonomiske kontorstole varierer i priser fra 1.000 til 100.000 kroner, hvilket kan virke afskrækkende, for kan man i så fald få noget, der er ordentligt uden at skulle betale en formue for det? Svaret er heldigvis ja! Bare for 5.000 kroner kan du få nogle af markedets bedste stole, der opfylder alle krav til god ergonomi. I visse tilfælde kan du dog også nøjes med en stol til 1.500-2.000 kroner, hvis formålet er at forebygge og ikke at udbedre eksisterende skader.

Hvilke stol er bedst? Det findes der ikke et universelt svar på. Vi har dog samlet en række af de bedste stole, der har vores anbefaling. Du finder vores test af ergonomiske kontorstole her.

 

2. Justering af sædehøjde og sædedybde

Almindelige kontorstole kan sjældent justeres i dybden, hvorved sædet sjældent passer til længden af dine ben. For at være ergonomisk effekt og give den bedste støtte, bør sædet ikke gå helt ind til knæhaserne. Tværtimod bør sædet kun strække sig til omkring 75% af lårets længde. Justeringsmuligheden er også med til at sikre, at du vil kunne sidde skråt på stolen i løbet af en lang arbejdsdag, hvor man har mere aktivt i stolen, end man lige skulle tro.

 

3. Justering af ryglæn og sæde hver for sig

Det er ikke kun en cliché, når man hører nogen sige, at ingen kroppe er ens. Når du skal købe en ergonomisk kontorstol, skal den kunne tilpasses præcist til din krop. Derfor bør ryglænet og sædet kunnet justeres seperat og uafhængigt af hinanden. På den måde slipper du for en stol, som følger “gennemsnitlige” kropsproportioner, som ikke nødvendigvis passer til længdeforholdet mellem dine ben og din ryg.

 

4. Svaj i ryglæn

En god ergonomisk kontorstol skal støtte dig i alle bevægelser. Derfor skal ryglænet også kunne bevæge sig og justeres, så det passer til svajet i din læn. Nogle stole kan endda fikseres i et specifikt antal grader, hvorved du kan indstille stolen præcist til dine arbejdsforhold og naturlige arbejdsstilling.

 

5. Sædets udformning

Udover at sædet skal kunne justeres, så bør det også være afrundet og bøje en smule nedad ved sædets kant. Det giver en blød overgang til din lår, som øger din komfort. Langt de fleste kontorstole har dog en afrundet ende på stolesædet.

 

6. Justering af armlæn

Har du nogensinde haft tænkt over, hvilken del af dine arme, der får hvilke, når du arbejder med mus og tastatur på et kontor? Da de fleste stole har ikkejusterbare, fremadrettet armlæn, er det ofte kun dine albuer, der støttes, og som over tid også bliver hårdt belastet. Optimalt set bør armlænene kunne vendes indad, når vi skriver på tastaturer, idet vores arme typisk danner en v-form, som ikke passer til de almindelige, fremadpegende armlæn.

Ligeledes bør armlænene kunne justeres i højden, fordi vi mennesker som bekendt kan have vidt forskellige armlængder, der ikke nødvendigvis er direkte proportionale med de øvrige dele af vores krop, hvorved man igen ellers bliver fanget af gennemsnitsmål, som ikke nødvendigvis er baseret på gennemsnitsproportionerne i Danmark.

 

7. Antallet af ben på stolen

En god ergonomisk kontorstol har fem ben (med få undtagelser), da dette medfører komplet mobilitet og fleksibilitet, når du ruller rundt med stolen på kontoret. Hvis stolen har færre ben, vil du for at kompensere komme til at lave vrid i kroppen, når stolen skal flyttes i en specifik retning. Dette slipper du for ved at have fem ben på stolen, da benene på den måde allerede er tilpasset til din bevægelse, uanset hvilken retning du vil rulle stolen i.

 

8. Anvendte materialer

Dyrere kontorstole er oftest lavet i bedre materialer, som gør, at stolen kan holde til mere slid over længere tid. Dette er stole, som er produceret med metalstel og kvalitetsstoffer. Derfor kan det betale sig at investere i en lidt dyre stol, hvis den er lavet af bedre materialer, fordi du i så fald kan have den i endnu flere år.

Når vi ser nærmere på kvalitetsstoffer, så er langt de fleste stole beklædt med enten kunststof, uld eller skind. Skind er ofte mere eksklusivt og er lettere at rengøre, end de to andre. Kunststof og uld er ofte mere åndbare, hvilket kan være rart på de varme dage. I sidste ende er alle tre materialer perfekte til ergonomiske kontorstole, og du bør vælge den, som synes mest praktisk for dig, eller den du synes er pænest.

 

9. Tilvalg og fravalg

Nogle stole kommer uden ryglæn, andre uden nakkestøtte og nogle uden armlæn. Dette kan der være forskellige logiske grunde til. Arbejder du for eksempel på en klinik med behandling af patienter, giver det god mening at have en sadelstol uden ryglæn, fordi arbejdet kræver, at du har armene fri og en høj grad af mobilitet. Hvis det er muligt, vil det ofte være at foretrække at vælge en stol, som har alle komponenterne (ryglæn, armlæn, nakkestøtte osv.) siddende på stolen i forvejen, hvorefter du kan afmontere, dem du ikke vil bruge. Det er nemlig langt svære at sætte armlæn på en stol, der ikke blev født med dem. Det er i højere grad reglen end undtagelsen, at komponenterne ikke kan tilkøbes efterfølgende.

 

10. Andre ergonomiske redskaber

En ergonomisk kontorstol er god for de fleste, men måske kan det problem, du slås med blive løst både nemmere og billigere. Du kan for eksempel overveje en støttestol eller et balancebræt, som ofte er billigere alternativer til de større ergonomiske kontorstole med ryglæn. Både støttestolen og balancebrættet kan hjælpe dig med at øge blodcirkulationen i kroppen og aflaste trykket fra mange timer statisk, stillesiddende (eller stående arbejde).

Skriv en kommentar