Hvad er musearm?

Musearm er en betegnelse for en række symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagne belastninger af muskler, ledbånd, sener og nerver i armen, håndleddet og hånden. Tilstanden kan opstå ved gentagne bevægelser, fx ved arbejde med mus og tastatur.

Symptomer på musearm

Musearm er en tilstand, der kan opstå ved gentagne belastninger af muskler, ledbånd, sener og nerver i armen, håndleddet og hånden. De primære symptomer er smerter og ubehag i armen, håndleddet og hånden. Symptomerne kan variere fra person til person og afhænger af årsagen og omfanget af skaden. Samlet set kan symptomerne på musearm opsummeres til:

 • Smerter i skulder, arm, håndled og hånd
 • Nakkesmerter
 • Følelsesløshed eller prikken i fingrene
 • Nedsat kraft og bevægelighed i armen

Smerterne kan være brændende, smertende eller jagende, og de kan være lokale eller diffuse. Det vil sige, at smerterne kan være i et bestemt område af armen eller hånden, eller at de kan strække sig over et større område. Smerterne opstår typisk ved gentagne bevægelser, fx ved arbejde med mus og tastatur, og de kan forværres ved fortsat brug af armen og hånden.

Musearm kan også lede til “føleforstyrrelser”, fx prikken og stikken i fingrene, og musklerne i armen og hånden kan føles trætte og ømme. Symptomerne kan variere fra person til person og afhænger af årsagen og omfanget af skaden.

Endelig oplever nogen smerter i fingre, håndflader, håndled, underarme eller skuldre. Smerten kan være lokal eller diffus, og den kan være brændende, smertende eller jagende. Det kan også være, at man oplever nedsat grebsfunktion, træthed i hånd og arm, stivhed i skulderled, albueled eller håndled, og sovende fornemmelser.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og søge lægehjælp, hvis man oplever smerter og ubehag i armen, håndleddet eller hånden, der ikke går væk ved hvile eller forværres ved fortsat brug af armen og hånden. Ifølge Patienthåndbogen på sundhed.dk kan musearm behandles med øvelser, ergonomiske tiltag og i nogle tilfælde medicin eller kirurgi. Det er vigtigt at forebygge musearm ved at tage pauser, variere arbejdsstillinger og bruge ergonomisk korrekt udstyr, fx mus og tastatur.

Hvordan føles musearm?

Musearm kan føles på forskellige måder, men de primære symptomer er smerter og ubehag i armen, håndleddet og hånden. Smerterne kan være brændende, smertende eller jagende, og de kan være lokale eller diffuse. Det vil sige, at smerterne kan være i et bestemt område af armen eller hånden, eller de kan strække sig over et større område.

Diagnose og behandling af musearm

Musearm kan diagnosticeres ved en lægeundersøgelse og eventuelt en røntgenundersøgelse eller MR-scanning. Behandlingen afhænger af årsagen og omfanget af symptomerne, men kan inkludere fysioterapi, smertestillende medicin og ændringer i arbejdsrutiner og ergonomi.

I nogle tilfælde kan musearm være så alvorlig, at det kræver kirurgisk behandling. Ifølge nhi.no kan kirurgi være nødvendigt, hvis der er tale om en skade på en sene eller en nerve, eller hvis der er dannet arvæv i musklerne.

Hvad gør man ved musearm?

Behandlingen af musearm afhænger af årsagen og omfanget af symptomerne. ofte inkludere behandlingen:

 • fysioterapi
 • smertestillende medicin
 • ændringer i arbejdsrutiner og ergonomi

Fysioterapi kan bestå af øvelser, der styrker musklerne i armen og hånden og forbedrer bevægeligheden. Smertestillende medicin kan lindre smerterne, men det er vigtigt at følge lægens anvisninger og undgå overforbrug af smertestillende medicin.

Forebyggelse af musearm

Musearm i langt de fleste tilfælde forebygges ved at tage pauser og variere arbejdsstillinger, benytte ergonomisk korrekt udstyr og indstille arbejdspladsen korrekt. Desuden kan øvelser og træning af musklerne i armen og hånden forebygge musearm.

Det er også vigtigt at undgå gentagne bevægelser og belastninger, fx ved at bruge genvejstaster på tastaturet.

For at forebygge musearm kan man også overveje at bruge hjælpemidler, fx en mus, der er ergonomisk udformet, eller en armstøtte til tastaturet. Det er også vigtigt at være opmærksom på kropsholdningen, når man arbejder ved computeren, og at undgå at sidde for længe i samme stilling.

Øvelser til forebyggelse af musearm

Der er flere øvelser, man kan lave for at forebygge musearm.

 • Strækøvelser: Stræk armen, håndleddet og fingrene ud og hold strækket i 10-15 sekunder. Gentag øvelsen flere gange i løbet af dagen.
 • Grebetræning: Klem en bold eller en håndvægt i hånden og hold grebet i 5-10 sekunder. Gentag øvelsen flere gange i løbet af dagen.
  Fingerøvelser: Spred fingrene så meget som muligt og hold strækket i 10-15 sekunder. Gentag øvelsen flere gange i løbet af dagen.

Øvelser til lindring af smerter ved musearm

Hvis du allerede har fået musearm, kan du også lave øvelser for at lindre smerterne og genoptræne armen og hånden. Her er en række muligheder:

 1. Isometriske øvelser: Hold armen og hånden i en fast position og spænd musklerne i 5-10 sekunder. Gentag øvelsen flere gange i løbet af dagen.
 2. Styrketræning: Brug håndvægte eller elastikker til at træne musklerne i armen og hånden. Start med lette vægte og øg gradvist intensiteten og antallet af gentagelser, når musklerne bliver stærkere.
 3. Strækøvelser: Stræk armen, håndleddet og fingrene ud og hold strækket i 10-15 sekunder. Gentag øvelsen flere gange i løbet af dagen.
 4. Massage: Massér musklerne i armen og hånden med en bold eller en massagerulle for at øge blodcirkulationen og lindre smerterne.
 5. Kold/varm behandling: Brug en kold kompress eller en varmepude til at lindre smerterne i armen og hånden.

Det er vigtigt at huske på, at øvelserne skal tilpasses den enkelte persons behov og skadesomfang, og at man bør søge lægehjælp, hvis man oplever smerter og ubehag i armen, håndleddet eller hånden, der ikke går væk ved hvile eller forværres ved fortsat brug af armen og hånden.

Skriv en kommentar